10 Kasım 2013 Pazar

Ateizm nedir?

Ateizm, bir tanrının varlığına inanmamaktır.Herkesce bilinen bir tanımı budur.Ama kulaktan doğma bir tanım sadece bir cümle ile özetlenebilir mi ki bu ? Kelime yapısından bahsedelim.


Teizm dinsel inancı ve tanrısallığı temsil eder. Tanrıları ve fizik ötesi inançları reddeden bu görüş ise, bunun başına bir "a" eki alarak "A-teizm" şeklinde ortaya çıkmıştır. Ateizme göre tanrıların varolmadığı kesin bir doğrudur.Yani tanrı yoksa neyi inkar ediyolar gibi saçma soruları öldürdük suan.Zaten böyle bir soru cıkmaması lazım kulaktan doğma ile başka bir inanca sahip olanların uydurduğu bir soru.Birde bitmeyen bir maymun sorusu vardır onuda diğer yazılarımda kısada olsa acıklıycam.

Ateizm, Tanrı inancının reddidir.Yani “Tanrı’ya inanmamak”, yada “Tanrı inancının yokluğu”da diyebiliriz.

Ateizm Tanrı’nın “varolmadığına inanmak” demek değildir.  Tanrı’nın “varolduğuna inanmamak” demektir. Bakın 2 cümlede farklı anlamda buna dikkat edelim.

Sonuç olarak ateizm:

-Din değildir (özellikle facebookta denk geliyor lütfen din bölümüne ateizm yazmayın kağıt helvaya tapıyorum pamuk şekere tapuyorum yazın daha iyi :D )

-İnanç değildir ( Belirli bir soyut yada somut birşeye tapmaz.Ama diyceksiniz bir düşünce var bu adam ateist ateizme inanıyor ama nasıl inanç değil?   -Yazıyı uzatmadan kısaca bir örnekle açıklayayım. İnanç dediğimiz şey dinlerdedir.Dogmatiktir inanç.Sorgutlatmaz soru sordurmaz.)

-Ve hatta bir "iddia" da değildir! (Yani  felsefi bir bilgi değildir. Çıkışı felsefi bilgilerdir sorgulamadır ama bilim ile kanıtlanınca bir iddia değil tez olur.)

Neden ateist olunur?


Ateist olmak için çeşitli sebepler olabilir. Ateizm Tanrı'ya olan inancın yokluğu demek olduğundan, Tanrı kavramıyla karşılaşmamış olmak bile teorik olarak ateist olarak nitelendirilmek için bir sebep olabilir. Fakat kendilerini ateist olarak nitelendiren insanlar genellikle bu konuda kafa yorup araştırma yapmış ve bilinçli bir şekilde Tanrı kavramına inanmamayı seçmiş kişilerdir.

 Ateist ahlak var mıdır?

İyi ve kötüyü ayırt edebilmek için Tanrı inancının gerekli olduğu fikri de ateistlere göre geçersiz bir önyargıdır. İyi ve kötünün tespitinde dinler ve Tanrı fikri haricinde herhangi bir prensibe dayanan her ahlak felsefesi “ateist” kabul edilebilir ve bu tür pek çok örnek bulunmaktadır.

Biraz düşünüp mantıkla bir açıdan bakalım 


İyi olmak için din lazım mı?
Evet - Din yasaklar insan yapmaz" diyorlarsa zaten yapıcak olan insan hertürlü yapar bunu uzatmıycam dışarı cıkın ve görün yaşadığınız hayatta hep birer örnek bulursunuz.Adam hacca gitmiş ama düzmediği kimse yok düzmekten kastım kazık atmak kazıklamak.Adam ne kadarda yasak koysan yine yapar 

Hayır cevabını verirsek zaten bir ateist hayır cevabını vermiştir onurlu ve dürüst yaşamak zaten bir ateistin hedefidir.Zaten akıl ve mantık penceresinden bakan bir kişi iyi ve kötüyü ayırt eder, din'e gerek yoktur.

Tapması gereken tanrı değil kendisi, inanması gereken din değil dürüstlük olmalıdır" diye buyurdu Hz.oğuz :)

Ateizmin çeşitleri var mıdır?


George H. Smith’in sınıflandırmasına göre ateizmini 2ye ayırmıştır.Pozitif ve negatif olarak.Bunları basitce acıklayalım

Negatif ateizm, Tanrı’nın varolmasını prensip olarak mümkün görmekle beraber, varolduğuna dair hiçbir gerekçe bulunmadığı gerekçesiyle Tanrı’yı reddeder

Pozitif ateizm ise, Tanrı’nın varolmasını mümkün görmez. (Bunu, Tanrı kavramının geçerli bir şekilde tanımlanmadığı, içinde çelişkiler taşıdığı veya absürd olduğu, vs. gibi gerekçelere dayanarak yapar).





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder