10 Kasım 2013 Pazar

Agnostisizm, Deizm, Panteizm Kavramlarının Açıklanması

Ateizm tanımından sonra bunlar hakkında bir yazı olmazsa biraz boşluk olur diye düşündüm bu kavramları basitce size açıklıycam.

Agnostisizm

"Agnostisizm" ile başlıyalım günlük hayat kelimelerimizden uzak gelebilir.Ama duymuşluğunuz vardır.

"Tanrı’nın ne varolduğuna nede yok olduğuna inanmak için yeterince kanıt olmadığını, dolayısıyla bu konuda bir karar verilemeyeceğini söyler." paradox dimi bana bu  cümle hep paradox gelmiştir.Yani Agnostik bir kişi kendince hep cevap ara tanrı varsa hani kanıtı yoksa hani kanıtı.Agnostiklerin diğer adıda bilinemezciliktir. 

Agnostisizm basitce tanımı : Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır. 

Deizm


"Deizm" nedir bu deizm, deistler dersek?

Deizm, evrenin bir yaratıcısı olduğunu kabul etmekle beraber, dinlerin ilahi olduğunu kabul etmez. Deizmin bakış açısına göre, Tanrı başlangıçta evreni yaratmış ve sonra işleyişine karışmamıştır. Dinler ilahi değil, insan yapısıdır.

Deizm basitce tanımlarsak : Bir yaratıcı var onu kabul ediyorlar ama dinler yalan, uydurma.İnsan icadı olarak görüyorlar dinleri zaten kitaplara baktığınızda akla mantığa uygun gelen şeyler geçmez :D neyse konumuz sapmasın

Panteizm 


 "Panteizm " denen bir düşünce vardır ki, içinde Tanrı adı verilen bir kavram içermekle beraber, daha çok din dışı bir bakış açısı olduğu söyleyebiliriz.

 
Panteizme göre, Tanrı evrenin “tüm”ü, “bütün”üdür. Varolan her şey Tanrı’nın bir parçasıdır. Bu düşünce, Tanrı’yı doğaüstü bir metafizik kavram olmaktan çıkarıp, doğanın içine sokarak dinlerdeki tipik “Kişi Tanrı” anlayışından uzaklaşmaktadır.
Biraz anlamadım dediniz sanırım. Panteizm yada diğer adıyla Tümtanrıcılık birazcık açıklayalım

Tanrı’nın, evrenin kendisi olduğunu savunulur. Panteistler evrende varolan her şeyin (atom, hareket, insan, doğa, fizik kanunları, yıldızlar… ) aslında bir bütün olarak Tanrı’yı oluşturduğunu söylerler. Bu bakımdan evrende vuku bulan her olay, her hareket aslında doğrudan Tanrı’nın hareketidir. Bu görüşün ilginç ve çarpıcı bir sonucu, insanın da Tanrı’nın bir parçası olduğudur. Panteizm 3 türdür bunlara girmiycem istek olursa bir yazımda acıklarım. Sadece nedir neyi savunur tarzında yazdım bu düşünce akımlarını

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder